A few days
ago, I visited the only distillery in Rwanda which produces fruit spirits,
liqueurs, vinegar and jam. The owner Katrin Stelzer explained me during the
tour how the 50 tons of fruit are processed, depending on the season.
From 50 tones
of fruit and 1 ton of herbs, flowers and spices they obtain 5,000 liter of
fruit brandies.
To produce
the fruit spirits, only local fruits such as pineapple, mango, tree tomatoes,
papaya, hibiscus flower and passion fruit etc. are processed. The water, which
is used to dilute all products to drinking strength comes from the volcano
national park.
The fruit
is purchased directly from the field depending on the season. This supports
small farms and cooperatives. Deliveries are made daily, personal contact
allows for better quality control and fair trading fees can be paid. 100% of
the raw materials come from Rwanda.
The alcohol
is produced handcrafted in hand-forged copper distillers. These were produced
specifically for the company in Germany and then imported. The company also
trains young people and teach them according to German standards.
Since there
is no glass factory in Rwanda, all bottles are imported from Germany.
The liqueurs
are also available in Europe and from 2018 onwards internationally in the
approximately 800 Weltläden.
Vor ein paar Tagen
besuchte ich die einzige Destillerie Ruandas die Obstbrände, Liköre, Essig und
Marmelade herstellt. Die Besitzerin Katrin Stelzer erklärte mir während des
Rundgangs wie die 50 Tonnen Obst je nach Saison verarbeitet werden.
Für die Herstellung
der Obstbrände werden nur heimische Früchte wie Ananas, Mangos, Baumtomaten,
Papaya, Hibiskus Blüte und Maracujas etc. verarbeitet. Das Wasser, welches zum Verdünnen
auf Trinkstärke für alle Produkte verwendet wird stammt aus dem Vulkan
Nationalpark.
Das Obst wird je
nach Saison direkt vom Feld gekauft. Dadurch werden kleine Farmen und
Kooperativen unterstützt. Die Lieferungen erfolgen täglich, der persönliche Kontakt
ermöglicht eine bessere Qualitätskontrolle und es können faire Handelspreise
gezahlt werden. 100% der Rohstoffe
stammen aus Ruanda.
Der Alkohol wird
in handwerklicher Herstellung in handgeschmiedeten Kupfer Destillen produziert.
Diese wurden speziell für das Unternehmen in Deutschland hergestellt und
importiert. Das Unternehmen bildet auch junge Menschen aus und schult sie nach
deutschen Standards.
Da es keine
Glasfabrik in Ruanda gibt, werden alle Flaschen für die Produktion aus
Deutschland importiert.
Die Schnäpse sind
auch in Europa erhältlich und ab 2018 international in den rund 800 Weltläden.
Hace unos días visité la única destilería de Ruanda que produce aguardientes de frutas, licores, vinagre y mermelada. La propietaria Katrin Stelzer me explicó durante el recorrido cómo se procesan las 50 toneladas de fruta, dependiendo de la temporada.
De 50 toneladas de fruta y 1 tonelada de hierbas, flores y
especias se obtienen 5.000 litros de aguardiente de frutas.
Para producir los licores de frutas, se procesan sólo frutas
locales, tales como piña, mango, tomate de árbol, la papaya, la flor de hibisco
y fruta de la pasión, etc. El agua, que se utiliza para diluir todos los
productos proviene del parque nacional de volcanes.
La fruta se compra directamente del campo dependiendo de la
temporada. Esto apoya a las pequeñas granjas y cooperativas. Las entregas se
realizan diariamente, el contacto personal permite un mejor control de calidad
y se pueden pagar las tarifas de comercio justo. 100% de las materias primas
proceden de Ruanda.
Los licores también están disponibles en Europa ya partir de
2018 internacionalmente en los aproximadamente 800 Weltläden.
www.rwanda-schnaps.com